Dr. Yavuz Kara’dan Avrupa Sağlık Dergisi okurlarına özel açıklamalar: Hiç bir şikayet olmsa da 45 yaş üstü, her erkeğin senede bir defa, PSA kan testinin yaptırmalıdır.
GPR Klinikum- Urologische Klinik Başhekimi
Hiç bir şikayet olmsa da 45 yaş üstü, her erkeğin senede bir defa, PSA (Prostat Specific Antijen) kan testinin yaptırmalıdır. Şu bilinmelidir ki iyi huylu büyümeler kansere çevirmez. Yalnız aynı hastada hem iyi huylu büyüme hem de kötü huylu büyüme ‘Kanser’ ) olabilir.
Sevgili Avrupa Sağlık Dergsi okurları öncelikle prostatın ne olduğunu anlatmaya çalışayım. Prostat idrar kesesinin altında yerleşmiş kestane şeklinde yaklaşık 20 gr ağırlığında olan bir salgı bezidir.
Prostatın ortasından idrar kanalı (Uretra) geçmektedir. Görevi spermlerin beslenmesine yardımcı olan sıvıyı sağlamaktır.
Böylece döllenmeyi kolaylaştırır.
İki ayrı büyüme olasığı soz konusudur.
1-İyi huylu prostat büyümesi ( Prostat Hipertrofisi )
2-Kötü huylu prostat büyümesi ( Prostat Kanseri)
Her ikisinin de semtomları aynıdır. Aralarındaki fark üroloji hekimler tarafından tespit edilir.
TEŞHİS YÖNTEMLERİ
Makattan yapılan muayene ile prostatanın sertliği ve büyüklüğü tespit edilir. İlave olarak ultraston yapılır. Kandaki PSA değeri kontrol edilir. İdrar akımı hızını tespiti gibi tetikler yapılır. PSA değerinin yüksek olması veya tespit edilen sonuçların yüksekolması durumunda biopsi yapılır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Cerahi müdehale veya ilaçla yapılır.Hastanın şikayetleri hafif seyrediyorsa, herhangi bir komplikasyon soz konusu değilse, ilaç tedavisi uygulanır. İlacların sürekli kullanılması gerekir, aksi taktirde rahatsızlıklar gündeme gelebilir.
Tadavi edilmeyen Prostat büyümesi birçok hastalığa da zemin hazırlar.
Prostat büyümesi tedavi edilmediği taktirde , hastalar aşağıdaki rahatsızlıklarla karşılaşablir:
* Böbrek yetmezliği
* Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu
* İdrar kesesi taşı
* Böbreklerde genişleme
* Kanlı idrar yapma
gibi komplikasyonlar soz konusu ise , tedavi cerahi müdehale uygulanır.
Yapılan operasyon ise açık veya kapalı prostat ameliyatı olarak gerçekleştirilir.
Bu seçenek prostatın büyüklüğüne bağlı olarak uygulanır.
Kapalı yapılan ameliyata penisten girilerek kesik olmadan elektro reseksiyon veya lazerle ameliyat gerçekleştirilir.
Uygulanan bu iki tedavi şekli prostatın büyüklüğüne ve hastanın durumuna göre , hekim tarafından karar verilir.
Cerahi müdehale sonrası kalıcı riskler soz konusu olabilir. İdrar kaçırma , spermlerin mesaneye boşalması ve istisnai olarak empotans ( iktidarsızlık ) görülebilinir.
Kötu huylu prostat büyümesi
Prostat kanseri erkek hastalarında görülen en sık kanser türüdür. Özellikle ilerlemiş yaşlarda daha çok rastlanır. Prostat bezinin dış bölümünde çıkan bir tümördür. Zamanla prostatanın tümünü kaplar ve vucudun başka bölumlerine de yayılabilir. Prostat kanseri 50 yaşından sonra ve aile öyküsünde görülmuşse, diğer fertlerde de olasılık
riski artar. Semtomlar, yukarıda belirtildiği gibi gelişir. Prostat kanserinin tedavi yöntemleri:
Bu tedavi , iyi huylu prostat büyümesinden farklıdır. Kanserin aşaması , yaygınlığı, hastanın yaşı ve baska rahatsızlığının bulunması, kısa ve uzun dönemde istenmeyen etkileri dikatte alınarak, gereken tedavi uygulanır.
Aynı kişide hem iyi hem de kötü huylu prostat olabilir..
Bu semtomlar prostat kanseride de görülebilir. Semtomlar görülmeden de , kanser soz konusu olabilir, durum sadece muayene be tetikler sonucu saptanır. Bu nedenle hiç bir şikayet olmsa da 45 yaş üstü, her erkeğin senede bir defa üroljik muayene ve kanserin anlaşılmasını sağlayan, prostata özgü antijen PSA ( Prostat specific antijen ) kan testinin yaptırmalıdır. İyi huylu büyümeler kansere çevirmez. Yalnız aynı hastada hem iyi huylu büyüme ve kötü huylu büyüme ( Kanser ) olabilir.