Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güray Saydam, “Kötü risk grubunda olan lösemi hastalarına erken dönemde nakil yapmak hayati önem taşıyor. Bu yüzden hastanın kemoterapi tedavisi yapalırken, iyi veya kötü risk grubunda olmasına bakılmaksızın her hastanın doku tayinlerinin yapılması hayati önem taşıyor” dedi.
Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türüdür. Tedavisi yaklaşık 6 ay süren löseminin, kötü risk grubunda olan hastalar için bir de tedavi sonrası ilik nakli olmaları gerekiyor. İyi risk grubunda olan hastalara tedavi sonrası nakil yapılması gerekmiyor. Hatta idame tedavi denilen ayaktan yaklaşık 2 yıl boyunca izlenen hastalar bile oluyor. Kötü risk grubunda olan lösemi hastalarına erken dönemde nakil yapmak hayati önem taşıyor. Bu yüzden hastanın kemoterapi tedavisi yapalırken, bir yandan da doku tayinlerinin yapılması hayati önem taşıyor.
Doku testi her hastaya yapılıyor
İlik naklinde ilk önce hastanın kardeş veya akrabasından doku grubunun uygun olup olmadığına bakıldığını söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güray Saydam, “Bu kişilerde dokunun uygun olmaması halinde akraba dışı donörlere bakıyoruz. Uyum tamamen şansa bağlı. Hastanın bazen 1 kardeşi oluyor uyum sağlanıyor, bazen de 9 kardeşi oluyor, uyum sağlanmıyor. Kemoterapiyi alan her hastaya mutlaka standart doku testi yapılıyor. Dokusu uyan donöre nakilden önce yaklaşık 5 gün ilaç veriyoruz. Nakil yaparken hastanın kemik iliğinden var olduğunu bildiğimiz kök hücreleri birtakım ilaçlarla haraketlendirip, periferik kan dediğimiz dolaşıma çıkarıyoruz. Özel sistem ve cihazlarla bu kök hücreleri topluyoruz. Toplama işlemi bir günde, beş günde sürebilir. Sonra hastaya yoğun bir kemoterapi veriyoruz. İyi, kötü tüm hücreleri temizliyoruz. Amaç, dışarıdan vereceğimiz kök hücrelere kemik iliğinde yer hazırlamak. Kemoterapi verilince ilik, bomboş bir kemik iliği oluyor. Dışarıdan verilen kök hücreler de rahatlıkla yerleşecek yer bulmuş oluyor” dedi.
Grip, ölüme neden olabilir
“Prof.Dr.Güray Saydam: “Her lösemi hastasına doku uyum testi yapılır”” için 2 yanıt
doktor bey babamda lösemi kan kanseri diye tanı koyuldu şuanda babam izmir bozyakadaki hastanede yatıyo hastalık çok hızlı ilerliyomuş ben hala inanamıyorum çok kötü durumdayım kemoterapiye başladılar 5.günü kestiler çünkü bogazında mantar oluşmuş 12 günden beri bişey yemiyo 2 günden beri konuşuyo daha agzımın içleri acıyo diyo ne yapmamız gerekir lütfen beni bilgilendirin sizin iyi bir doktor oldugunuzu duydum ALLAH RIZASI İÇİN CEVAP YAZIN
Merhaba Güray Bey. 20 yaşında aml ve philedalphia kromozom pozitif hastası oğlum var. Şu an sizin hastanenizde başka bir doktor tarafından ayakta tedavi görüyor. Benim şöyle bir ricam olacak. Herkes çocuğunun yaşaması için her yola başvurur. Ben sizden mümkünse oğlumu sizin tedavi etmenizi istesem kabul edermisiniz. Birkaç defa larşılaştık sizinle ve ne kadar ilgili bir doktor olduğunuzu gördüm. Lütfen rica ediyorum yardım edin bize.